Jue. Abr 15th, 2021
  Bicarbonato como levadura

  Peka kruha: kruh v pecilnem prahu – kruh brez kvasa

  Dve najbolj priljubljeni kvašili v pecivu sta pecilni prašek in kvas. Uporabljata se za vzhajanje testa, saj oba oddajata ogljikov dioksid, ki se v obliki mehurčkov zadržuje v testu. Čeprav se uporabljata iz istega razloga, nista enaka. Oglejmo si, kako se primerjata in razlikujeta!
  Pecilni prašek je suh prah, sestavljen iz natrijevega bikarbonata in ene ali več kislih soli. Sodo bikarbono lahko pripravimo tudi tako, da jo kombiniramo s suho smetano z vinskim kamnom in drugimi solmi. Pusti kruh, pecivo in druge pekovske izdelke s kislinsko-bazično reakcijo, pri kateri kislina reagira z natrijevim bikarbonatom in vodo, pri čemer nastanejo mehurčki ogljikovega dioksida, zaradi katerih testo naraste.
  Na voljo sta dve vrsti pecilnega praška z enim delovanjem in pecilnega praška z dvojnim delovanjem. Ker se pecilni praški z enim delovanjem aktivirajo z vlago, morate recepte speči čim prej po mešanju s pecilnim praškom. Praški z dvojnim delovanjem reagirajo v dveh fazah, zato lahko pred peko nekaj časa počakate, saj se nekaj plina sprosti pri sobni temperaturi, ko se prašek zmeša s testom, večina plina pa se sprosti v pečici, ko se temperatura testa dvigne.

  Vse o pečenju | soda bikarbona, pecilni prašek, kvas

  Paradižnik in rdeča jabolka imajo podoben videz, kajne? Oba sta rdeče, okroglo sadje, ki je koristno za vaše dobro počutje. Če pričakujete hrustljavo, sladko jabolko, namesto tega pa ugriznete v paradižnik, boste močno razočarani.
  Pecilni prašek in kvas delujeta na enak način: Čeprav se zdi, da sta si ti dve sestavini zelo podobni in imata pri peki enako splošno funkcijo (morda sta celo na isti polici v vašem hladilniku), ju ni mogoče zamenjati.
  Kljub temu, da se pecilni prašek in kvas pogosto uporabljata pri peki, nista enaka. Po besedah Tracy Wilk, vodje kuhinje na Inštitutu za kulinarično izobraževanje, je pecilni prašek kemično sredstvo za vzhajanje, medtem ko je kvas živ, enocelični organizem.
  Kvas se hrani s sladkorji v moki in pri tem proizvaja ogljikov dioksid, zaradi česar hrana naraste. Oba procesa z izločanjem ogljikovega dioksida olajšata testo, vendar je kvas veliko počasnejši in pušča izrazit okus in vonj.
  Ostanek Kvas in pecilni prašek prav tako sproščata ogljikov dioksid, zaradi česar pecivo naraste. Po drugi strani je pecilni prašek element na kemični osnovi, medtem ko je kvas živ organizem, ki fermentira hrano. Na koncu se držite navodil iz recepta.

  Soda kruh recept

  Pecilni prašek je suho kemično sredstvo za vzhajanje, sestavljeno iz šibke kisline in karbonata ali bikarbonata. Prisotnost pufra, kot je koruzni škrob, preprečuje prezgodnjo reakcijo baze in kisline. Pecilni prašek se uporablja za povečanje količine pečenih izdelkov in olajšanje njihove teksture. S kislinsko-bazično reakcijo se v testo ali testo sprosti ogljikov dioksid, zaradi česar se mehurčki v mokri mešanici razširijo in zmes prekvasijo. Alfred Bird, angleški proizvajalec hrane, je leta 1843 izumil prvi pecilni prašek z enim delovanjem. V šestdesetih letih 19. stoletja je Eben Norton Horsford v Združenih državah Amerike izumil prvi pecilni prašek z dvojnim delovanjem.
  Ker so kisline kompleksne, so dejanske reakcije bolj zapletene. Če na primer začnemo s sodo bikarbono in monokalcijevim fosfatom, po naslednji stehiometriji nastane ogljikov dioksid: [številka šest]
  Pri sobni temperaturi hitro delujoča kislina reagira s sodo bikarbono v mokri zmesi, medtem ko počasi delujoča kislina ne reagira, dokler se ne segreje. Pecilni praški se uvrščajo med “dvojno delujoče”, če vsebujejo tako hitro kot počasi delujoče kisline; tisti, ki vsebujejo samo eno kislino, se uvrščajo med “eno delujoče”. [9]

  Zgodovina kruha – kemija sode bikarbone in

  Zelo sem vesel, da ste načeli to temo. Ključna razlika med sodo bikarbono, pecilnim praškom in kvasom je… nisem prepričan. V takšnih primerih poiščem nasvet pri svoji prijateljici, kuharski in pekovski gurujki Yasmini Jacobs iz podjetja EatMakeCelebrate. Pomagala mi je, da je vse skupaj postalo smiselno: Eric Helgas je posnel fotografije. “Kvasila pri peki so kvas, soda bikarbona in pecilni prašek. Kvas v stiku s sladkorjem fermentira. Pri fermentaciji nastaja ogljikov dioksid. Ogljikov dioksid se zadrži v testu in se spremeni v majhne zračne mehurčke, zaradi katerih kruh naraste. Kvas je odličen za pripravo kruha, saj vzhaja pred peko, kar vam omogoča večji nadzor nad končnim izdelkom, vendar je za to potreben čas.” Soda bikarbona ali pecilni prašek sta prava izbira za piškote, mafine, palačinke ali katero koli drugo pecivo, ki gre naravnost v pečico brez vzhajanja. Soda bikarbona (znanstveno ime: natrijev bikarbonat) prav tako proizvaja ogljikov dioksid, in čeprav za začetek ne potrebuje počitka, potrebuje kislino. Soda bikarbona je idealna za recepte, ki vključujejo kisle sestavine, kot sta limona ali pinjenec; brez njih ima soda bikarbona izrazit okus.

  Por admin

  Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
  Privacidad